Erfgoedexpositie: Accessen tot Erfgoed | Fort bij Aalsmeer

In de jaarlijkse erfgoedexpositie in de galerie van Cpunt staat het Fort bij Aalsmeer centraal. Transformatie is het centrale thema voor 2023.

Zondag 3 september 13.30 opent wethouder Cultuur Marja Ruigrok de expositie.

"Erfgoed is van grote waarde voor de samenleving, nu en in de toekomst. Hoe ziet dat eruit? Willen we het erfgoed laten zoals het is of kunnen we er iets aan toevoegen dat de waarde versterkt?"

Circulair waarde versterken

Hoe is het historische landschap van het Fort bij Aalsmeer te lezen? Hoe kunnen we de beleving versterken? Internationale studenten architectuur ontwierpen een week aan architectonische interventies met 2e-hands bouwmaterialen. Het bijzondere is dat het ‘andersom ontwerpen’ is. Wat kun je maken met bouwelementen als een hek, roostervloer, balk, trapleuning, raamkozijn, voordeur of een verkeerspaal? De ontwerpen tonen dat maken met circulair materiaal de bodem niet aantast. Dit biedt ongekende mogelijkheden en stelt de vraag hoe we met circulair maken, extra betekenis aan erfgoedlocaties kunnen geven.

Op basis van deze ervaringen gaan dertig studenten uit de regio in een driedaagse snelkookpan denken, ontwerpen en maken, onder leiding van getrainde coaches. Kan het Fort een Circulaire Maakplaats worden? We gaan het beleven op 20, 21 en 22 september. De uitkomsten voegen we toe aan de groeiende expositie.

Foto: Machiel Spaan
Foto: Machiel Spaan
"Erfgoed is van grote waarde voor de samenleving, nu en in de toekomst. Hoe ziet dat eruit? Willen we het erfgoed laten zoals het is of kunnen we er iets aan toevoegen dat de waarde versterkt?"

‘WACHT, KijK en maak’

8 kunstenaars brachten in beeld wat er is op het fort en wat volgens hen bewaakt mag worden:’ Hoe het is om in deze tijd weer Fortwachter te zijn?’. Deze verbeeldingen vormen vertrekpunten om het Fort verder te ontwikkelen als inspirerende ontmoetingsplek voor recreatie, cultuur en creativiteit. De expositie van juni is naar de expo in de galerie verhuisd.

Wachterswandeling verbeeld

Het Fort bij Aalsmeer kent een rijke historie. In 1891 kwam als eerste de dubbele schutssluis gereed die gebruikt werd als inlaatsluis maar ook voor de scheepvaart om bieten en aardappels van de boeren te vervoeren. In 1894 werd de Genieloods en de Fortwachterswoning gebouwd en werd gestart met de bouw van het bomvrije fortgebouw. Die kwam gereed in 1904. Om die historie voor de bezoeker en voorbijganger te laten herbeleven wachten ontwerpen van ENZO architecten op uitvoering: een kunstwerk op de plek waar vroeger de ophaalbrug in de Ringdijk lag, en een route voor een zogenaamde ‘Wachterswandeling’ waarbij men in de voetsporen kan treden van de fort- en sluiswachter. Jantine Hos en Paul Bos zijn verantwoordelijk voor concept en uitvoering.

Op dit moment wordt het fortgebouw door Stadsherstel gerestaureerd. Het Crash Museum is vaste gebruiker van het fortgebouw en BoerBos verzorgt vanuit de voormalige Genieloods het onderhoud en beheer van de Geniedijk met zijn schaapskudde en verzorgt groeiprogramma’s over natuurlijk leiderschap.


Partners Circulair Maken: Podium voor Architectuur | Jantine Hos en Paul Bos van Fortboerderij/BoerBos | Akademie van Bouwkunst Amsterdam met architectuuropleidingen uit België, Liechtenstein, Griekenland en Noorwegen |Coöperatie DOON | KMC, BAA, NOVA college.

Fotografie: Jonathan Andrew Photography